Blog Archive

Sunteti gata pentru 4G?

Publicat de BlackPhantom On 2/16/2009 03:38:00 PM


Cel mai recent studiu Cisco, VNI Mobile Forecast, estimeaza o crestere a traficului mobil global in perioada 2008 – 2013 cu o rata de crestere anuala de 131% pentru aceasta perioada. Aceste proiectii reflecta o tranzitie la Internetul mobil de generatie a patra (4G), care va permite consumatorilor sa vizioneze mai mult continut video mobil si sa acceseze o gama larga de servicii de banda larga mobila.

Alte date interesante extrase din studiu sunt acelea ca pana in 2013, traficul mobil global va depasi 2 exabytes pe luna. Un exabyte este echivalent cu un miliard de gigabytes, 1.000 de petabytes sau 250 de milioane de DVD-uri. Interesant este si faptul ca traficul mobil de date la nivel global a atins un exabyte pe luna in jumate din timpul corespunzator traficului fix de date.

Alta informatie interesanta prelevata din studiu este si aceea ca pana in 2013, aproape 64% din traficul mobil global va fi video. In perioada 2008 – 2013, traficul mobil de continut video va avea o rata de crestere anuala de 150%.

"Devin disponibile tot mai multe servicii si aplicatii personalizate pentru o gama larga de dispozitive. Cheia succesului va fi furnizarea de servicii video de tip "any-play" pentru utilizatori care sa le permita sa se deplaseze liber oriunde in lume in conditiile mentinerii conectivitatii cu alte persoane. In consecinta, furnizorii de servicii vor trebui sa tina cont nu doar de necesitatea extinderii latimii de banda la planificarea arhitecturilor de retea, ci si de sporirea inteligentei retelelor”, e de parere Kelly Ahuja, Senior Vice President, Service Provider Routing Technology Group, Cisco.

In fine, pana in 2013, traficul dispozitivelor mobile de banda larga cu viteze mai mari de 3G si al modemurilor wireless ale laptopurilor va reprezenta peste 80% din traficul mobil global. America Latina va avea cea mai mare crestere a traficului mobil, de 166%, urmata de zona Asia-Pacific, de 146%. Pana in 2013, zonei Asia-Pacific ii va corespunde o treime din traficul mobil global.

Sursa: Cisco

Category : | edit post

0 Response to "Sunteti gata pentru 4G?"